Ekonomi

5 milyon kişi kartlardan yemek yiyor

Mehtap HALICI

Sektörün, ekonomik büyüme ve buna bağlı olarak yeni açılan şirket sayısı ve mevcut şirketlerin çalışan sayısındaki artış gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak kart bazında yüzde 12-15 büyüdüğünü söyleyen Yemek Kartı Hizmetleri Derneği (YEKADER) Başkanı, Öner Piyade, “2023’te de benzer bir trend göreceğiz. Büyüme beklenebilir” dedi.

Çalışanlarının yemek ihtiyaçlarını yemek kartları ile karşılayan KOBİ’lerin sayısının her geçen gün arttığını belirten Piyade, “Ağırlıklı olarak yemek kartlarının satıldığı lokanta, lokanta, kafe ve yerel marketlerin cirolarının yüzde 20-40’ını ön görüyoruz. KOBİ’ler, yemek kartlarından geliyor.

Sektörde 5’i yerli olmak üzere 8 firmanın 3 bin çalışanı var” dedi. 81 ilde 53 bin restoran ve 7 bin yerel market olmak üzere toplam 60 bin küçük işletmede yemek kartı kullanıldığını ifade etti. Piyade, bu işletmelerin yaklaşık 250 bin çalışanı olduğunu vurgulayarak, “Bu işletmelere sağlanan yıllık ciro yaklaşık 35 milyar TL.

Türkiye’de toplam 5 milyon yemek kartı kullanıcısı var” dedi.

Piyade, 5 milyon kart kullanıcısının ayda 3 milyar lira tükettiğine de dikkat çekti.

Avrupa Birliği’nde (AB) toplam çalışanların yaklaşık %30-35’i yemek kartı kullanırken, Türkiye’de bu oran %15 civarında. Yemek kartı kullanan işletmelerin SGK primi ve damga vergisi avantajlarından yararlandığını kaydeden Piyade, “Yemek kartı ile yemek yardımı yapılması durumunda işverenler yüzde 8 KDV, yüzde 100’e varan kazanç ile günde 118,80 TL’ye kadar ödeme yapabiliyor. vergi, SGK primi ve damga vergisi. avantajlarından yararlanın”.

karpuzluhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu